maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kukkahattu kiristyy ja kukat lisääntyy.

Ystäväiseni Outi oli eilen eläinlääkärin pitämällä luennolla aiheena hevosen suu ja kuolaimet. Keskustelimme tästä koko illan. Ensin olin vähän epäileväinen, pidentää nyt poskiremmejä. Sittenhän kuolain roikkuu suussa ja poskiremmit lörppyy löysinä kun ottaa lyhyempää ohjaa! Asiaa mietittyäni ja Outin kanssa siitä keskusteltuani tässä kuitenkin on järkeä! Lisäksi kuolain saisi olla lyhyempi, suurimmalla osalla näiden tutkimusten mukaan on liian pitkä kuolain. Ihanteellisin olisi ohut suorakuolain oliivirenkailla. Ei mitään kielentiloja! Tämä luennon pitänyt eläinlääkäri on osallistunut ruotsalaisten seminaareihin, joissa sedät ovat luennoineet aiheesta ja tutkineet asiaa ja tehneet hevosten suutyötä parikymmentä vuotta.

Harmittaa että tämä luento oli suljetulle porukalle tarkoitettu. Olisin enemmän kuin mielelläni osallistunut sinne itsekin! Paljon tosiaan pohdittavaa ja asioita jotka kumovat ne vanhat, opitut asiat. Ne mitkä on meille opetettu, ei välttämättä olekaan sitten yhtään hyvä juttu. Asiaa kuitenkaan sen enempää käymättä läpi, enhän itse siellä ollut kuulemassa joten en ehkä ole ihan oikea ihminen puimaan sitä tässä (puidaan Outin kanssa sitä sitten keskenämme), päätin etsiä Vellerille suoran oliivikuolaimen ja sijoitan sen normaalia alemmas suuhun. Ei ryppyjä. Ensin tosin aloitetaan sillä että jo tänään pidennän remmejä, vaikka siellä suussa sitten onkin vielä se liian pitkä kolmipala.
Kuva http://www.vanhala.net/

Ja sitten suitsista ja kuolaimista siirrytään satulaan.

Haluaisin uuden satulan. Toisinsanoen, haluaisin myydä tuon meidän vanhan pois ja ostaa tilalle uuden. Ensin olen haaveillut maastosatulaksi jotain joustorunkoista yleispenkkiä. Nyt kun taas vaihteeksi selailin Vanhalan sivuja, jäin miettimään Flexible Inspirationia. Siiven malli ja polvitukien siirrettävyys mahdollistaisivat lyhyemmällä jalustimella ratsastamisen ja näinollen riittäisikin vain yksi satula!

Minua vaan hiukan mietityttää kun olen tuon meidän koulupenkin ostanut pari vuotta sitten ihan uutena, maksanut siitä vaihtosatulan jälkeen vielä yli 2000e, enkä siis olisi ihan helpolla valmis siitä luopumaan. Se on hyvä satula ja mitä jos joustorunkoinen ei sitten pidemmän päälle oiskaan se meidän juttu? Sitten taas ilman vanhan myyntiä ei oikein ole mahdollisuutta ostaa uuttakaan... Muutenhan vanhan voiski jättää varastoon ja ottaa taas käyttöön joskus myöhemmin. Tyhmää.

30 kommenttia:

  1. Tuttuja ja mielenkiintoisia aiheita (kuolaimet ja satulat, etenkin kuolaimet), kyllä näissä riittää päänvaivaa! Pitää vaan imeä itteensä sitä tietoa..

    Jos käytössä on toimiva satula niin en kyllä ehkä itse uskaltaisi luopua siitä, uusien satuloiden kanssa kun ei oikein tiedä mitä siitä tulee :S. Mut jostainhan ne rahat uuteenkin pitäisi saada. Mutta Vanhalastahan saa noita kokeiltavaksi, se tietysti antaa jo jotain osviittaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Ja kokeilemalla löytyy niitä juttuja jotka sitten otetaan jäädäkseen tai joista palataankin siihen vanhaan, tuttuun. Niin kauan kun näissä on joku järki eikä muutokset ole liian radikaaleja ja satuta hevosta, on ihan hyväkin olla avoin uudelle ja kokeilla niitä.

      Mä en tosta meidän satulasta edes tiedä onko se paras mahdollinen. On se sovitettu ostohetkellä ammattilaisten kanssa ja suunnileen vuosi oston jälkeen käytiin taas ammattilaisella tarkastuttamassa miten istuu ja onko toppaustarvetta, jolloin edelleen istuvuus oli hyvä, mutta kuitenkin se vähän tuntuu pyörivältä ja epävakaalta siellä selässä ja olen epävarma sen istuvuudesta.

      Poista
    2. Kyllä, tuo oli hyvin sanottu, ei voi löytää jotain vielä nykyistäkin parempaa välinettä tai käytäntöä ellei etsi ja kokeile :). Jos satula ei ole ihan täydellinen niin sitten vois ollakin hyvä idis kokeilla. Minua kiinnostaa nuo Vanhalan satulat myös, oon koitellutkin niitä trekkereitä. Inspiration oli minunkin suosikki niistä normaalin näköisistä satuloista yhdessä vaiheessa.

      Poista
    3. Mulla on ollut mun entisellä hevosella Admiral Fortius sekä Trekker Master. Trekkerillä se juoksenteli niin ilosesti eikä kuunnellut mua ollenkaan kun kentällä mentiin :D Maastossa tosi kiva satula siinä jaksoi istua monen tunnin käyntilenkit pitkäaskeleisen lämpösen selässä :) Kun normaalisti ongelmana oli se, että siellä satulassa tuli itsekin liikuttua sen käynnin tahdissa sen verran että jossain vaiheessa tuntui aivan ihanalta nousta seisomaan jalustimille että sai puutuneen takamuksen irti satulasta.

      Admiral vaihtui pois kun se oli vähän etukenossa, liian leveä siis.

      Poista
  2. Ehdottomasti kokeilemisenarvoinen juttu. Meillä ainakin Urkki toimii hyvin vaikka olisi löysemmällä poskiremmit, ja kuulin myös että eräs hammasspesialisti on sanonut kolmipalakuolainten olevan pahasta (kuluttavat hammasta). Vaan jos teet toisin kuin toiset niin tottakai asia herättää toisissa eriäviä mielipiteitä. Miulla on joskus vaan jäänytkin remelit löysemmälle eikä kopo ole ainakaan käsistä karannut. :)

    Haaveissa lisäksi joustorunkoinen, inspirationia ja basculea suositeltiin. Vaan saa nyt nähdä milloin saa hankittua kun on noita rahareikiä jo ennestään.. :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmipala on silti parempi kuin nivel, mutta suora ilman minkäänlaista kielentilaa ois paras. Ja mahdollisimman ohuella suuosalla. Ja tosiaan riittävän alas. Tää luennoinut eläinlääkäri oli omalla suokillaan pidentänyt kolmella reiällä poskihihnoja ja hevonen kulkenut paljon tarmokkaammin ja paremmin kun ei ole jatkuvaa vetoa suupieleen, eli jatkuvaa jarrua päällä. Samoin turparemmeistä ja niiden kireyksistä oli juttua ja hammasasioista myös. Ihannetapauksessa jos kuolain on oikeanmallinen ja oikeassa kohdassa sekä hevosen purenta on hyvä, niin sillä ei olis raspaustarvetta ollenkaan.

      Sitten ku mäki Outille ihmettelin et no entäs nuoret ku niiden hampaat kasvaa? Ni ei ne kuulemma edes kasva.

      Varmaan jollain osarilla pitäs sit miettiä sitä satulaa. Jos se on ihan ääreishyvä ja uskaltaa luopua vanhasta runkopenkistä ni saa siitä sit rahat ja voi maksaa kerralla loppuosan joustorunkosesta pois. Vaikkei nuokaan uutena paljoa maksa, 1370e mitä kattoin, ni on se tälläselle työttömälle yh-äiskälle vähän paljon sit kummiskin :D

      Poista
    2. Tuttu vaan kertoi tämän spesialistin maininneen, että väärin sovitettuna kolmipalat on ehdottomasti pahasta. Minulle periaatteessa ihan sama mikä kuolain on kenenkin mielestä paras, koska suosin itse yksilökohtaista varustamista ja hevoselle pitää mielestäni etsiä juuri sille sopiva varuste eikä oman mieltymyksen mukaan tai tottumuksen tai yleisen tavan mukaan. :)

      Meillä ainakin Urkki ollut ihan jättebra vaikka poskiremmit ollut pitkän aikaa löysemmällä. Käytän sen päävehkeitä varsoilla ja niitä säätäessä ne saattaa joskus jäädä vähän löysälle, mutta ei se tosiaan oo ollut moksiskaan - päinvastoin! Jalka nousee entistä innokkaammin. Ja periaatteessahan jos ajatellaan ihan järjellä, niin varsojen kuolaimiinkin totutteluhan lähtee yleensä (ainakin osalla :D) siitä, että kuolaimet on löysällä. Ja itse olen huomannut että jos ne onkin sitten kireämmällä niin kyllä ne vastustelee, et on pal mukavampi kun ne ei kiristä tai nouse liian ylös (vaikka tämä tarkoittaisi tavallista ryppyjen määrää).

      En itse ole satula juttuun sen enempää perehtynyt, kun haaveilen että saan joskus kasaan niinkin paljon ylimäärästä kuin tuon joustorunkoisen hinnan. Vaan ei näillä myyjän palkoilla hurraata huuda, kun mulla menee jo pelkästään työmatkoihin yli kolmasosa aina palkasta. Ei kauheesti tule turhia ajoja tehtyä, kun jollain pitäis elääkin sit..

      Poista
    3. Väärinsovitettuna varmaan mikä tahansa kuolain on pahasta :/ Noiden ruotsalaistutkijoiden mukaan siis suurin osa käyttää liian pitkää kuolainta hevosellaan ja heidän mukaansa kolmipala on parempi kuin nivel. Tästä päästään taas siihen näkemyskohtaan jossa yks taho on yhtä mieltä ja toinen taho toista mieltä :) Ja jokainen on tottakai mielestään oikeassa koska ne omat tutkimukset ja näkemykset tukee sitä asiaa.

      Poista
    4. Jep, oli se naienn nähnyt ihan väärin sovitetun kolmipalan aiheuttamia kulumia hampaissa. Vaan harvahan sitä huomaa ellei tajua sinne suuhun kurkkia tai ole niin hyvä raspaaja, että huomauttaa asiasta..

      Minä ajattelin kokeilla noita kuolaimettomia suitsia, luulisi ainakin Noisun toimivan. Mietin myös toiselle hakkisten kokeilemista, on sen verran kapistus suustaan. Tai sitten löysään vaan ensin remmejä?

      Säästökuuri myös flexible satulaa varten, näin ne unelmat vaan todeksi muuttuu! ;)

      Poista
    5. Mä sain tänään tuon suoran oliivin, kokeillaan sitä seuraavaks ku ratsastushommia puuhastellaan :)

      Poista
  3. Mulla on jemmassa se ihana Admiral yleispenkki ja tänään menin kokonaisen tunnin Basculella. Aivan ihana! Ihan varmasti hankin Salkulle myös koulupenkin samasta sarjasta. :)

    VastaaPoista
  4. Mulla ois tällänen 14,5cm ylimääräisenä: http://jyvasseudunratsukkotarvike.net/tuotteet.html?id=19/413
    (nyt iski totaalinen blackout miten linkitetään tänne :o )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooh!! Mä haluan sen! Kävin Herttablogiin kommentoimassa asiasta :D

      Poista
  5. Minä olen pidentänyt Lantuksella vain yhdellä reiällä ja kuolaaminen vähentynyt jo sillä. Hitsi, huomenna pidennän vielä toisenkin reiän :D
    Haimin Minna saa tulla joskus katsomaan koko talliväen (hevosten osalta) suuhun ja samalla kysäisen onko mun 14,5 kuolaimet ihan kauheen isot. Veikkaan et 14 riittäis tän tiedon mukaan. Ja siis on hyvä jos suu toimii ja näi mutta Lantuksen kuolaaminen/vaahtoominen ihan överiä. Ei niin. Sylki jos erittyy suuhun on varsin riittävä, ei yhtään enempää.. Todellakin täti laittoi kukkahatun päähän ja tutkaili netistä kuolaimettomia suitsia..

    -Outi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tuloksia :) Mun onki pitäny sun kanssa jutella facessa tosta et ootko jo pidentänyt ja miltä on vaikuttanut. Viimeks NYT mun piti kysästä asiasta mut sä ootki jossain kastelemassa varpaita ;) Itsehän en oo selässä nyt ollukkaan tällä viikolla, mä ihmettelen tota nilkkaa. Vaikka ei se ihmettelemällä ihmeemmäks muutu.

      Poista
  6. Hei! Löysin blogisi vahingossa noin kuukausi sitten, ihana tuo Veller. Jos muuten haluat kokeilla Trekkerin Inspirationia niin voin lainata kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä päin sulla tää satula on? Ja minkä kokonen? Mielelläni kokeilisin :)

      Poista
  7. Meillä on poskiremmit ollut monta vuotta "naurettavan" löysällä ja muutama viikko sitten uusi opettaja päätti että nyt muutes kiristetään näitä kun ei oo oikeen ryppyjä meillä. Ton luennon jälkeen tuli vaan varmempi olo siitä että ne on ollu ihan hyvät ja otinki heti takasin pari reikää pidemmäksi. Munhan se hevonen on ja saan itse päättää eikä kukaan opettaja voi periaatteessa "määrätä" miten kireellä ne on, mut jotenkin kun toinen kisaa ties millä tasolla ja "tietää" asioita niin helposti uskoo, kun ei ole itellä sen kummempaa tietoa ja vuosien ja vuosien kokemusta. Ja tunnin lopuksi oli kuulemma hyvä kun oli hiukan jo vaahtoakin tullut. Luennon jälkeen tosin selvisi ettei se mikään kovin hyvä asia oikeasti edes ole, että suussa on tapahtunut koko ajan jotain eikä ole saanut olla rauhassa.
    Eikä mulla oo käynyt mielessäkään että hevonen lähtis menemään vaikkei ole koko ajan jarru päällä, kyllähän se jarru siinä sitten on kun ottaa niistä ohjista :)
    Kuolaimettomat itellä vielä mietinnässä kun niitä on niin moneen lähtöön ja haluaisi kunnolla perehtyä siihen millaista painetta mikäkin aiheuttaa ja mihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (sama anonyymi :)) Ja tohon jarruun vielä siis tarkennus että eipä ole meikäläisellä mitään herkkää lämpöstä hevosta, vaan ihan kylmäverinen jäärä pask'juna :p

      Poista
    2. Millä luennolla sä oot ollut?
      Mä kokeilin tänään pidentää noita remmejä. Pidensin eka kahdella mut sitten kurkkasin sinne suuhun ja huomasin et Veller saa kielen kuolaimen päälle ja se muutenkin makas kulmahampaiden päällä joten pidensin sitten vaan yhdellä. Meidän ratsastus tosin jäi kovin lyhkäseksi niin en päässyt tunnustelemaan, tuliko muutosta hevoseen mut jospa vaikka huomenna sitten :)

      Poista
    3. Ja mikä kylmäverinen?? :D

      Poista
    4. Eestinehevonen :) Olin siis sisäpiiriin kuuluvana sillä samalla Laitilan luennolla (hmmmm, kuka voi olla tuo kommentoija, kuka näytti siltä että omistaa eestinponin... :D)
      Kyllä meillä on kieli pysynyt ihan omalla puolellaan, ehkä meillä ei sitten roiku niiin alhaalla, täytyy tsiigailla paremmin vielä kun hommasin uudet kuolaimetkin.
      Suurena kukkahattuilijana voin myös suositella paineentasaussatulavyötä jos teillä ei sellasta vielä ole. Siis sellasta Batesin Cair-systeemiä (tai Wintecin sama vyö tietty keinonahkasena ja edullisempana) Alko meinaan löysän tahmea polle liikkua ihan eri tavalla kuin vanhojen vöitten kanssa, oli ne miten anatomisesti tahansa muotoiltu :)

      Poista
    5. osasinpas todella kirjoittaa hevoseni rodun oikein :D kai silti selvisi että se on eestinhevonen :D

      Poista
    6. JOS meille se Flexible tulee ni siihen pitää joka tapauksessa ostaa uus vyö kun toi nykynen vaatii liikaa ponnisteluja et sen saa kiinni :D Pitää vaan toivoa et noita paineentasausvöitä on 85cm:sinä. Mä oon semmosesta kyllä haaveillut jo aiemminki, ei vaan oo tullut sen enempää kuitenkaan uhrattua ajatusta niille.

      Poista
    7. ja niissä vöissä on vieläpä tosi nafti mitotus, meidän 120cm menee vääntelyn ja ähkimisen avustuksella kiinni vaikka muissa vöissä 120cm on ollut huomattavan helppo laittaa kiinni. tilatessa siitä oli huomautus, mutta aattelin et kyl se riittää. ja ihan siinä ja siinä et tosiaan riitti meidän paksuiluaikana, nyt on onneks laihtunut ni parempi.

      Poista
    8. Jjjust... Niitä on 85cm:sinä mut ei se paljoo auta jos se on todellisuudessa paljon lyhyempi :D Kun nykynen 75cm on ihan toivoton saada kiinni Flexiblellä. Tai siis saihan sen, mut jos on vielä huopa välissä ja hevonen pääsee vähänkään pyöristymään mikä on väistämätöntä kun on kesä ja laidunkausi edessä, ni joo-oh.... :D

      Poista
  8. eli siis miten pitkä sen kuolaimen pitää olla, jos se on suurimmalla osalla liian pitkä? eli onko se 0.5cm suupielen ja renkaan välissä liikaa? omallani nimittäin on 16.5 kuolaimet ja renkaat on suupielissä kiinni, kun ohjat on löysällä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tiedä. Eikä vissiin siellä luennollakaan tätä sen enempää tarkennettu..? Se luennon pitänyt ell on kai menossa kattoo sinne tallille tässä jossain vaiheessa ja ainakin tää mun kaveri Outi haluaa, et se kattoo ne hänen hevosensa kuolaimet et onks ne ok. Outi ite veikkas et kun hän on käyttänyt 14,5cm et se oikeampi koko oiski 14.

      Poista
  9. Eiköhän Lauran kuolain oo sitten just hyvä, jos renkaat tulee heti suupieliin. Taas oon tsuumannut, nii voi olla et meen kuolain lyhenee sentillä, mene ja tiedä. Nyt on "valan kivasti" kun Lantus näyttää kuolalla kummassa ohjassa oon kiinni. Viimeks lenkillä, vain vasen puoli kuolasi... Ehkä päästän narusta ens kerralla... Ihan vaan vähä ahdisti :D
    -Outi-

    VastaaPoista