keskiviikko 1. elokuuta 2012

Huooooh, mä haluan selkään jo!

Joskus viime vuoden lokakuussa MINÄ ITSE selässä..?
Ja nimenomaan tekemään jotain muuta kuin vain käyntilenkkejä :P Ja tähän hirmuiseen ratsastushinkuun ei ainakaan tuo helpotusta ratsastuskuvien katseleminen!

Velleristä on tullut vuokraajakyselyjäkin. Tosin ovat jokseenkin turhauttavia kun joillain on ollut kotona ravihevosia "joten kokemusta on", toisilla taas ratsastustausta lähinnä itsekseen harrastelua ja itsekseen opittuja asioita kun naapurissa on ollut hevosia tai jollain sukulaisella. Ääh, ketään oikesti osaavaa ei kiinnosta maailman hienoin Veller :(

Joku on varmasti sitä mieltä ettei noita tuollaisia saa heti alkuun tyrmätä, ei saakaan. Fakta vaan on se, että olen itse juurikin tuollainen taustaltani. Kävin tunneilla vuodet 1990-1998, muutaman viimeisen vuoden paremmassa opetuksessa ja siinä samalla tuli humputeltua ravihevostenkin kanssa. Suurinpiirtein vuodet 1998-2000 menin pelkästään ravureilla, 2000-2005 oli ratsastus- ja hevostelutaukoa ihan kokonaan ja tuolloin 2005 alkuvuonna aloin entistä, ensimmäistä hevostani hoitamaan ja treenaamaan joka oli juurikin ravihevosena toimiva nuori lämpönen. Sehän siirtyi syyskuussa -05 omistukseeni ja seuraavana keväänä kuopattiin raviura ja alettiin yhdessä opiskelemaan ratsujuttuja, ne kun olivat itselläkin aika hukassa ja unohtuneet noilta ratsastustuntiajoilta. Ja kun opetus on tosiaan ollut sitä luokkaa että ratsastaessa on kaksi kättä ja kaksi jalkaa. Kaasuna jalat, jarruina ja rattina kädet. Mitkä vatsalihakset ja niiden käyttö? Mitkä painoavut?

Eli viimeiset kuusi vuotta olen enemmän ja vähemmän aktiivisesti koittanut treenautua itsekin samalla kun olen ollut hevosenomistaja. Aikuisiässä tuntuu että tuo oppiminen ja sisäistäminenkin vie hirveästi aikaa eikä tulosta synny mitenkään. Taidot edelleen ihan alkeelliset, mutta olen sentään Vellerin saanut pidettyä melkoisen herkkänä ja kevyenä ja se on jopa saanut ratsastettavuudestaan kiitosta. Eli jotain olen sentään sisäistänytkin ehkä ;) Enemmän näin aikuisiällä olen tuohon CR-/istuntapainotteiseen suuntaan kallistunut, ikinä en ole osannut käyttää kättä ratsastuksessani mitenkään napakkana ja "tukevana" ja on tuntunut inhottavalta jos tunneilla on käsketty lyhentää ohjaa ihan hirveästi, ottaa ja antaa sisäohjalla ym. Ehkä on se kaula sieltä kaartunut nätisti, mutta omaan käteen se paine ja veto mikä sitä myötäämistä ennen on tuntunut omaan käteen, on tuntunut väärältä ja inhottavalta. En tykkää sellaista tunnetta pitää omassa kädessä, vielä vähemmän haluan sitä tunnetta hevosen suuhun. Vellerin kanssa olenkin sitten lähinnä kannatellut käsiäni, pitänyt ohjat tuntumalla mutten sen enempää TUKENUT sillä ohjalla hevosta mitenkään. Kantakoot itse päänsä mun puolesta :D Ja hyvinhän tuo kantaakin! Kulkee ihan ryhdikkäässä muodossa eikä millään muotoa makaa ohjalla. Olkoot sitten joidenkin mielestä väärin, mut mun hevonen, mun päätösvalta ja mä tykkään ratsastaa sitä noin enkä halua että kukaan muukaan sillä kovin ja raskain ottein ratsastaa.

En ole vaikea ihminen ;)

10 kommenttia:

  1. Kuulostaa siltä, että myös klassisen kouluratsastuksen tunnit sopisi sun ratsastusideologiaan. :) Mulla on hyvin samanlainen ajatusmaailma ratsastamisesta, mitä sulla ja klassisilla tunneilla oikeasti ratsastetaan istunnalla, erittäin kevyin avuin. CR ja klassinen eivät sulje toisiaan mitenkään pois, vaan tukevat toinen toistaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää metsästellä noita klassisia koutseja kunhan tässä joskus ollaan siinä kunnossa että voi taas jotain ratsastuksellista etenemistä harkita :)

      Poista
  2. Moikka, ihan vahingossa eksyin blogiisi ja sen parissa meni parituntinen ihan huomaamatta :) Komean näköinen hevonen ja kiinnostuin etenkin tavastasi ratsastaa. Haluaisin itse oppia tuon istunnan kunnolla. Tällä hetkellä pyörin issikoitten parissa, joille istunta on kaiken a ja o. Olisi kiva vaihtaa ajatuksia enemmänkin ja poiketa joskus vaikka kattomaan heppaasi (asun minäkin laitilassa) :)
    Piitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän äitiysloman jälkeen voi päästä muutamat itkut ratsastusten yhteydessä kun on vähäinenkin lihaskunto kadonnut ja on varmaan tuo yhteinen sävel enemmän kuin hukassa. Kauhee pelko jo etukäteen siitä miten paljon tulen itse ahdistamaan Velleriä ton ratsastuksen suhteen kun nyt olen vuokraajia blokkaillut ihan sen mukaan pois miltä hevonen on ratsastaessa näyttänyt. Se kertoo niin selvästi jos sen on huono edetä, kun se kokee niin pienestä että on jatkuva jarru päällä eikä se kertakaikkiaan pääse edes kävelemään :D

      Oon tässä satunnaisesti käynyt kävelemässä ja viimeks tuntui jo tuo hevosen leveys sen verran hankalalta et vaikka odotan innolla ensimmäisiä ratsastuksia synnytyksen jälkeen kun on taas lupa tehdä muutakin kuin kävellä, odotan niitä myös kauhulla :P Ja pyydän hevoselta paljon anteeksi että tunnun huonolta!

      Mut tervetuloa vaan jäbää katsomaan, mun ratsastuksessa ei oo mitään nähtävää :D

      Poista
  3. voisin alkaa vuokraamaan, todella upea hevonen ja minulla kokemusta eri hevosista, vuokraheppoja ollut ja olen valmentautunut. harmi vaan että ootte ihan väärässä suunnassa! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on väärässä suunnassa kuka sanoo ;)
      Eikä sitä voi etukäteen muutenkaan pysty etukäteen sanomaan et "voisin alkaa vuokraamaan". Se on niin ton hevosen olemuksesta ja ilmeistä kiinni kuka sitä vuokraa ja kuka ei :) Minä en niitä päätä paitsi toki meilien perusteella joissain määrin, mut sit jos niiden perusteella kuulostaa hyvältä niin viimeinen tuomio tulee Velleriltä iteltään.

      Poista
  4. Vuokrahevoseni on tori - erv- risteytys, enkä enää yhtään ihmettele, mistä se on ruumiinrakenteensa perinyt. Velleri on upean näköinen jytky ! Toivottavasti löydät sille hyvän vuokralaisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä etsimällä eti, ei oo ilmotustakaan enää missään :) Totesin et pääsen ite helpommalla kun tuskastuttaa vastailla sellaisille joista jo meilin perusteella pystyy päättelemään et eivät sovi tolle. Pian pääsen jo itekkin taas selkään ja sitä ennen jo puuhastelemaan muuten joten ei tässä mitään hätää oo!

      Oisko sun vuokriksesta kuvia missään? Vellerhän on tosi kevyt ER, se on saanut korkeuteen sen mitä muilla on leveydessä ;)

      Poista
    2. http://www.sukuposti.net/hevoset/kapral/galleria/567020 siinä on kuvaa, tosin viime keväältä, masua on tullut lisää saikun ja laidunkauden myötä ;)
      Paljos Veller muuten on korkea, ei se ihan hirveeltä hongankolistajalta näytä kuitenkaan ?:D

      Poista
    3. Veller on 175cm mitattu 5v-keväänä. On se ER:ksi korkea :) Mut tosiaan kun ei se oo niin jytky muuten ni ei tunnu kovin isolta.

      Poista